Vill du länka till den externa webbplatsen och lämna amgen.se?

Informationen på denna webbsida är avsett enbart för hälso- och sjukvårdspersonal

Vill du länka till den externa webbplatsen och lämna amgen.se?

Informationen på denna webbsida är avsett enbart för hälso- och sjukvårdspersonal

Informationen på denna webbsida är avsett enbart för hälso- och sjukvårdspersonal

Vill du länkas vidare till Amgen webbplats utanför Sverige?

DU LÄMNAR NU AMGEN SVERIGES HEMSIDA. Amgen Sverige tar inte ansvar för innehållet på de webbplatser du länkas vidare till.

Vill du länka till den externa webbplatsen och lämna amgen.se?

hjarta
hjarta
2023-02-14

Amgen uppmärksammar Hjärtemånaden

Häromåret bestämde sig Riksförbundet HjärtLung för att utnämna februari till Hjärtemånaden för att ytterligare uppmärksamma hjärtats sjukdomar och hjärtsjukvården – ett initiativ som Amgen stöder helhjärtat.

– Att en sådan månad är motiverad är tydligt då över två miljoner personer i Sverige lever med någon form av hjärt-kärlsjukdom1 och många fler riskerar att insjukna, säger Karin Järperud, VD för Amgen Sverige. En sund livsstil är en bra början för att minska riskerna, men vi vill även slå ett slag för att man ska hålla koll på sitt kolesterol.

Hjärt-kärlsjukdom är ett samlingsbegrepp för ett stort antal olika tillstånd. Gemensamt för flera av dessa är att de hänger samman med ateroskleros, även kallat åderförkalkning eller åderförfettning.

Ateroskleros orsakar mer än nio av tio hjärtinfarkter och en majoritet av ischemiska slaganfall (hjärninfarkt) och perifera kärlsjukdomar. Högt kolesterol är en av de viktigaste riskfaktorerna för sjukdomar som är relaterade till ateroskleros.2 Därför är det viktigt att alla som har eller bedöms riskera hjärt-kärlsjukdom vidtar de livsstilsförändringar som läkare rekommenderar, men också att följa sina nivåer av LDL-kolesterol.

– Hjärt-kärlsjukdom är ett prioriterat område för Amgen. Därför samarbetar vi nära med vården och bidrar i olika projekt och informationssatsningar för att förebygga hjärt-kärlproblem, säger Karin Järperud.

Det gäller bland annat FHabian.nu, en screeningplattform som underlättar vårdens arbete med att hitta personer med ärftligt högt kolesterol, och webbplatsen kolesterolkoll.se som syftar till att öka kännedomen om riskerna med ett för högt LDL-kolesterolvärde.

– Låt hjärtemånaden bli en tid då vi tänker lite extra på hjärtat och vad vi själva kan göra för att minimera risken för hjärt-kärlsjukdom, säger Karin Järperud. En bra början är att surfa in på kolesterolkoll.se.

Läs mer fakta om hjärt-kärlsjukdom och om Hjärtemånaden.

 

  1. Hjärt-Lungfonden. Hjärtrapporten 2019. Uppgiften om att två miljoner personer i Sverige lever med hjärt-kärlsjukdom avser 2018 och är baserad på specialbeställd statistik från Socialstyrelsen, dnr 30687/2018.
  2. Hansson GK. Ateroskleros (åderförkalkning). Internetmedicin. Uppdaterad 2020-07-12
Ladda mer